top of page

Çanakkale

 

  Canakkale este situata in Regiunea Marmara, Turcia. Canakkale are teritorii atat in Europa cat si in Asia. Este cel mai mare oras din Tracia, dupa Istanbul. Baba Burnu (estul Anatoliei) si Inciburnu (Gokceaga in estul Turciei) se invecineaza cu Canakkale.

 

    Dupa proclamarea republicii, satul Canak a devenit oras. İn antichitate, orasul s-a chemat Helspont si Dardanelia. Numele de Canakkale vine de la indeletnicirea traditionala “canak ve comlek” care inseamna “oale si tigai”. 

 

Canakkale a fost o fortareata otomana numita Kale-i Sultaniye care a devenit ulterior cunoscuta pentru olarit si altfel a aparut denumirea Canak kalesi “fortareata olarilor”. Canakkale este cunoscut pentru bogatiile culturale si cladirile sale. . Canakkale este faimos pentru branza Ezine, budinca de gris (semolina dessety) cu branza proaspata si rosii.

.

 

   

   Castelul Cimenlik (situat in zona cea mai stramta a Stramtorii Dadanelle), Muzeul Naval, replica vasului plasator de mine Nusret sunt obiective turistice importante. Bazarul Muriel (Aynalı Çarşı) este foarte aproape de acest loc. In centrul vechi al Canakkale se gasesc case grecesti vechi, biserica greaca, sinagoga istorica, baile publice turcesti, Muzeul Orasului, Moscheea Yali, Hotelul Yali si Turnul cu ceas. Dupa o scurta calatorie cu feribotul puteti vedea Calul Troian (din filmul Troia) si Cadranul Solar. Muzeul de Arheologie este o alta atractie turistica in centrul orasului.

bottom of page